Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Referendum, kocovina a „bregret“. Jaké je resumé brexitu a proč se Britům stýská po EU

?Sedm let po referendu o odchodu Velké Británie z EU je čím dál více Britů přesvědčeno, že odejít z EU bylo chybným rozhodnutím. 

Jaké má odchod ze třetí největší ekonomiky světa dopady na Spojené království a co Britům na Evropě nejvíce chybí?

Čtyři noví ministerští předsedové, zpřetrhané obchodní vazby, chudší regiony a nespokojenost občanů. Tak by se dala ve zkratce shrnout výslednice brexitu předchozích sedmi let. Není se proto co divit, že podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění by v průměru až 58 % Britů preferovalo návrat zpět do EU – nálada, které britští komentátoři s oblibou přezdívají „bregret“, tedy spojení slov brexit a regret – lítost.

Dle vyjádření představitelů britské vlády se mohlo zdát, že brexit – slovy současného premiéra Rishi Sunaka – nepřestává skýtat „obří příležitosti“ a navracet „sebevědomí svobodnému národu“.  Že by byl odchod Británie z EU jen jeden velký sukces? Ne, realita každodenní Británie totiž odpovídá prosperující sebevědomé zemi jen stěží. 

Brexit už baví jen ty, co sedí ve Westminsteru

Ačkoli se vysocí představitelé brexitové kampaně jako Dominic Raab, Michael Gove nebo Andrea Leadsom zaštiťují výroky o nespoutané Británii a jejím nevyužitém potenciálu, tak lidé, kteří v regionech Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska skutečně pro Brexit hlasovali, mají sedm let po referendu k takovému optimismu opravdu daleko. 

Pohádka, která dovedla zastánce odchodu k vítězství a kterou „brexitýři“ nepřestávají ve veřejném prostoru stále dokola omílat, se přitom od referenda o brexitu v roce 2016 moc nezměnila. „Take back control – získejme zpět kontrolu“ bylo jedním z hlavních hesel tehdejší kampaně a tento sentiment mezi zastánci brexitu rezonuje stále – pokud se tedy bavíme o těch sedících ve Westminsteru. Čím to, že se nálada britských občanů natolik liší od té vládní? 

Svůj díl nepochybně sehrál politický chaos a šarády, které se po odhlasování odchodu z EU odehrály. Od referenda se v Downing Street vystřídalo už pět různých premiérů, odehrály se dvoje předčasné volby, expremiér Johnson se protiústavně pokusil rozpustit parlament a kontrola agendy v parlamentu se několikrát zcela vymkla tehdejším vládám z rukou. A to už vůbec nemluvím o sáhodlouhých přetahovaných s Bruselem, během kterých se Britové pro sebe snažili urvat vše, co šlo, a to i za cenu několikanásobných otoček ve vyjednávání o celých 180 stupňů. 

Chudší domácnosti a pokles ekonomiky

V zemi, která byla ještě donedávna obdivována pro svou vysokou politickou kulturu a organizovanost, je tenhle výčet skutečně na pováženou. Nutno však podotknout, že podobně jako u nás není sledování vládní agendy pro značnou část Britů tak úplně denním chlebem. Ty hlavní důvody nespokojenosti Britů je tak proto nasnadě hledat tam, kde obvykle – v ekonomice. 

Teze o neohroženosti a znovunabytí kontroly totiž začnou znít mnohem méně přesvědčivě ve chvíli, kdy se zaměříme na „přínosy“ brexitu pro běžnou britskou domácnost. Jak ukazují studie, životní úroveň Britů se oproti době před referendem měřitelně snížila – a to paradoxně nejvíce právě v oblastech, které pro brexit hlasovaly. 

Pokud bychom měli toto zhoršení přiblížit nějakou sumou, stačí se zaměřit na jeden z mnoha negativních jevů, které bezprostředně po referendu začaly sužovat britskou ekonomiku: pád libry. Jak referuje Financial Times, „okamžité náklady“ oslabení britské měny v přímé návaznosti na brexit „byly zhruba 870 liber na domácnost“, tedy v přepočtu přibližně 26 000 korun. Samotné HDP pak podle analýz The Economist bylo v roce 2022 o 6 % nižší, než kdyby Británie v Unii setrvala. Tyto ztráty jsou pak bohužel koncentrované právě u zranitelných podniků a domácností.

Rozpad zdravotnictví, možná i celého království

Pravděpodobně nejvíc vypovídající o celé dynamice brexitu i jeho následků je ale koneckonců přeci jen případ červeného autobusu Borise Johnsona. Právě na něm totiž tehdejší starosta Londýna společně s ostatními „brexitýry“ sliboval až 350 milionů liber týdně pro Národní zdravotnickou službu (NHS) – prostředky, které Spojené království údajně „ušetří“ tím, že je nebude muset odvádět evropským institucím. 

Toto tvrzení přitom označili za blaf sami „brexitýři“ jen krátkou dobu po referendu. Což je v zemi, jejíž systém veřejného zdravotnictví je nyní de facto na pokraji kolapsu, dost obtížně stravitelný marketing. Pro soukromý sektor je tohle pochopitelně dobrá zpráva – pro běžné Brity, kteří jsou na fungování NHS existenčně závislí, to je katastrofa.

To samozřejmě neznamená, že by brexit Británii nepřinesl zhola nic. Ano, je pravda, že Spojené království si nyní může samo určovat své zákony bez přímého vlivu EU a jejích sedmadvaceti členů. Může si také samostatně dojednávat obchodní dohody s ostatními státy a může si regulovat, kolik Evropanů do své země vpustí. Prezentace těchto faktů jako získání kontroly nad vlastním osudem však opomíná několik zcela klíčových faktů.

Velká Británie totiž – kromě zásadního nedostatku pracovní síly – kvůli brexitu čelí mj. i hrozbě ústavní krize a rozpadu země jako takové. Na hranici s Dublinem, kde ještě před třiceti lety kvůli odporu k rozdělení Irska umírali lidé, se kvůli implementaci celních kontrol zdvihají otazníky kolem tzv. Good Friday Agreement, která v roce 1998 ukončila dekády bojů mezi republikány a unionisty. Stejně tak se Skotsko, které hlasovalo výrazně proti brexitu, oprávněně dožaduje nároku na další referendum o nezávislosti, protože brexit dost zásadním způsobem „zamíchal kartami“. A Westminster se dalšímu referendu brání zuby nehty.

Znovunabytá kontrola? Spíš ne

Neutěšený, pobrexitový vývoj v Británii by nás koneckonců neměl překvapovat – zastánci setrvání v EU před chaosem a ekonomickou recesí koneckonců varovali již v průběhu samotné kampaně. I z pozice úplného outsidera je ale tato pozice intuitivní a zcela přirozená. Pokud zavedu kontroly na hranicích, bude obtížnější obchodovat. Pokud omezím svobodný pohyb osob, bude obtížnější obsazovat pracovní místa. Pokud jednám ryze jako jednotlivec, dosáhnu méně než v početnější a mocnější skupině. 

Všechny tyto skutečnosti v Británii vedly k úbytku blahobytu, menší schopnosti ovlivňovat svět kolem sebe, větší politické nestabilitě, polarizaci – a takto bychom mohli pokračovat. Opravdu nevím, jak mohou tyto věci svědčit o „znovunabyté kontrole“. I přes to je ale – i vzhledem k asociální politice konzervativních vlád před referendem – britský pocit jisté „ztracenosti“ a touhy převzít znovu otěže do určité míry pochopitelný. A není se proto co divit nadšení, se kterým zastánci britského odchodu z EU své rozhodnutí vítali.

Brexitýři v čele s Borisem Johnsonem spíše než „gridlock“ probořili integritu a soudržnost svojí země.

Odchod z EU prostě bolí

Slovy Petera Fostera, editora londýnských Financial Times, problém není ani tak to, že lidé chtějí získat zpět kontrolu nad svou zemí. Problém je, že politické elity jim tuto možnost prezentují jako tzv. „cakismus“ – totiž že je možné se zbavit všech svých závazků („have your cake“) a stále požívat veškeré výhody („and eat it, too“). To je nejen v kontextu UK nebezpečná iluze. Ačkoli je frustrace z kompromisů vyjednaných v Bruselu mnohdy pochopitelná, případ Británie nám ukazuje, že „exit“ je ve skutečnosti bolestivý ještě mnohonásobně víc – a to i pro jinak vcelku bohatou a svébytnou zemi, jakou je Spojené království.

Koneckonců – jestli nám brexit něco skutečně ukázal, je to pravděpodobně fakt, že absolutní, bezbřehá nezávislost má v současném propojeném světě svoji cenu. A jak si obzvláště nízkopříjmoví Brité poslední dobou stále více uvědomují, tato cena může být prostě příliš vysoká. I kdyby to mělo znamenat, že krevetové chipsy už nebudou „krevetové“ nebo že pomazánkové máslo už navždy zůstane jen „pomazánkovým“, v evropské jednotě je síla. A nekončící kocovina v podobě „bregretu“ je toho důležitou připomínkou.

Autor: Mikuláš Peksa | středa 8.3.2023 13:47 | karma článku: 12,69 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Mikuláš Peksa

Maďarsku s Orbánem to nesmí projít. Nelze ničit demokracii za evropské peníze

V Maďarsku už dávno není plnohodnotná demokracie. Nepíšu nic převratného. Přes to všechno ale cítím potřebu to neustále dokola připomínat.

7.12.2023 v 10:32 | Karma: 17,45 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Kyberobrana evropských institucí je žalostní. Teď to změníme

V posledních letech jsme svědky obrovského nárůstu kyberútoků, které směřují právě na evropské instituce.

23.11.2023 v 10:09 | Karma: 4,56 | Přečteno: 138x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Osm let poté. Debakl Polska pod vládou ultrakonzervativců

Kaczynského strana Právo a spravedlnost potápí demokracii a právní stát v Polsku už skoro dekádu. Jaké má demokracie v Polsku výhledy do budoucna?

13.10.2023 v 10:12 | Karma: 8,58 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Národní plán obnovy: Látá vláda rozpočtové díry půjčkami z EU?

Přestože ještě před půlrokem vláda tvrdila, že si peníze od EU v rámci Národního plánu obnovy půjčovat nebude, nyní žádá o 137 miliard korun.

14.7.2023 v 2:14 | Karma: 12,27 | Přečteno: 338x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Oligarchové zneužívají hlasování v Radě k vydírání celého kontinentu

Evropa si ve společné zahraniční politice podkopává sama sobě nohy. Máme přitom řešení, jak dosavadní zkamenělý systém změnit – hlasováním kvalifikovanou většinou.

29.6.2023 v 16:21 | Karma: 9,43 | Přečteno: 376x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 418x
Narodil jsem se 18. června 1986 v Praze. Vystudoval jsem biofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a v průběhu studia jsem se specializoval na využití jaderné magnetické rezonance, později pracoval jako výzkumný pracovník a softwarový vývojář. V letech 2017 až 2019 jsem působil v roli poslance Poslanecké sněmovny PČR, kde jsem se stal členem Zahraničního výboru a místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti. Od dubna 2017 jsem zastával funkci místopředsedy Pirátů a od roku 2019 předsedám Evropské pirátské straně. Ve stejném roce jsem byl zvolen do Evropského parlamentu, kde jsme se s Piráty přidali do frakce Greens/EFA.

Seznam rubrik