Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černá díra evropských fondů – Maďarsko. Dokážeme to změnit?

Výbor pro kontrolu rozpočtu Evropského parlamentu podnikl misi do Maďarska, aby zjistil, jak země nakládá s penězi z unijního rozpočtu. Výsledek bohužel nepřekvapil.

Nástup Viktora Orbána a jeho strany Fidesz k moci odstartoval vMaďarsku dlouhotrvající proces, který postupně, krok za krokem, roleptával v zemi principy právního státu, jako je svoboda médií, nezávislost soudů, lidská práva nebo boj proti korupci.

 

Jak jsme sami drtivou většinou potvrdili loni v Evropském parlamentu,Orbán přetvořil Maďarsko ze svobodné země v parodii na demokracii. Ve skutečnosti zemi už více než dekádu řídí vláda, která přežívá jen na systematické korupci a hluboce zakořeněném klientelismu, zatímco umlčuje hlas veřejnosti skrz absolutní kontrolu důležitých státních institucí.

Přes to všechno ale ještě donedávna Orbánova autokraciepobírala z Evropské unie miliardy eur, které nepřímo financovaly Budapešti náklonné maďarské oligarchy. To se změnilo loni v prosinci, kdy Komise konečně využila nový mechanismus, který Maďarsku vypnul většinu evropských penězovodů, dokud se situace nezlepší.

Jak ale zajistit, aby se evropské finanční prostředky, které by Maďarsko eventuelně získalo, skutečně dostaly k maďarským občanům, podnikům a regionům? A to transparentním, spravedlivým a nestranným způsobem? Stav maďarských institucí byla zkontrolovat šestičlenná výprava z Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT), jehož jsem také členem a který dohlíží na to, zda se s evropskými financemi nakládá zodpovědně.

Výsledky mise, bohužel, nebyly příliš veselé.

 

Kontrolní úřad, co nekontroluje

Obzvláště nepříjemné zjištění mise potvrdilo, žemaďarský Státní kontrolní úřad katastrofálně nesplňuje svou funkci auditu plánování, implementace a kontroly fondů EU a fungování národních orgánů.

Zjištění poskytnutá výboru CONT evropskými institucemi, jako je Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), ukazují na přetrvávající problémy při implementaci evropských fondů. Za období mezi 2014–2020 bylo například provedeno29 auditů, které uložily finanční opravy v celkové výši 1,48 miliardy EUR. Státní kontrolní úřad ale žádnou z těchto slabin raději ani nezmínil.

Na dotazy týkající se zneužití, manipulace s výběrovými řízeními, spolehlivosti rozpočtových účtů, oznamování případů podvodů státnímu zastupitelství, včetně dotazů na to, jak bude kontrolní úřad postupovat a posuzovat využití finančních prostředků, úřad nereagoval.

Maďarsko je navíc jedním z mála členských států, který není členem Úřadu evropského veřejného žalobce. Ten může vyšetřovat a trestně stíhat podvodníky s evropskými dotacemi zcela nezávisle na vnitrostátních soudních systémech. Vysvětlení, proč se Maďarsko nechce přidat, nelze interpretovat jinak, než že by to zřejmě pro mnoho místních oligarchů neznamenalo nic dobrého.

Ekonomie volného trhu

Další zjištění delegace pouze potvrdilo, co jsme už dávno věděli. Totiž, žeznačná část zadaných veřejných zakázek končí v rukou určitých společností a osob blízkých současné vládě. Příkladem za všechny může být například malá společnost Orbánova zetě Istvana Tiborcze, která znenadání získala ve veřejné soutěži hned 39 nových zakázek na modernizaci pouličního osvětlení po celé zemi.

Bohužel, Orbánova vláda podobnými případy a vystrkáváním konkurence, speciálně mezi cizími společnostmi, jenom čpí.Vláda například zavádí řadu diskriminačních opatření, jako jsou svévolné změny zákonů ze dne na den nebo zavedení zvláštních daní a poplatků. Jiné firmy se potýkají se zastrašovacími akcemi, jako jsou návštěvy tajné policie v kancelářích firem nebo neodůvodněné extrémně časté kontroly směřující k ukládání svévolných sankcí a neodůvodněných povinností.

Tohle všechno Orbánova vláda podporuje, ačkoliv je sama součástí evropského jednotného trhu. Diskriminace cizích firem za cílem jejich vykoupení maďarskými firmami místní politici hrdě označují za „ekonomický nacionalismus“.

 

Vytlačení názorů veřejnosti

V neposlední řadě delegace přináší nepříliš pozitivní zprávy o konzultaci rozhodovacího procesu vlády s občanskou veřejností.V roce 2022 byl například rozpočet 95x upraven bez zapojení parlamentu do rozhodovacího procesu. Fidesz tak fakticky odsunul veškeré kontrolní orgány, jako je například Parlament, úplně stranou a dělá si to, co se mu zrovna zlíbí. Pokud by měla maďarská vláda respektovat principy právního státu a občanských kontrol vlády, tohle je pravý opak.

Podobně ignorovány jsou i místní a regionální orgány, které nejsou dostatečně zapojeny do navrhování využití národního plánu obnovy – bavíme se o 6 miliardách euro. 

Maďarsko se musí změnit

 

Evropské fondy patří maďarským občanům, ne místním zkorumpovaným oligarchům. Bohužel, Orbánova vláda má o tomto i nadále jiný názor. To jsou přesně ty důvody, proč jsme Maďarsku jako prvnímu členskému státu v Unii zmrazili přísun evropských financí, dokud situaci nenapraví a nezajistí, aby peníze skutečně byly přínosem pro maďarské občany a společnost.

Orbánova vláda teď musí pro uvolnění peněz z fondůsplnit hned 27 takzvaných supermilníků stanovených Komisí, které zahrnují 17 nápravných opatření podle nařízení o podmíněnosti stavu právního státu. Ty zahrnují reformy pro nezávislejší soudy, svobodnější média, boj proti diskriminaci a mnoho dalších.

Komise by v tomto případě měla dělat vše pro to, aby nepolevila a nadále trvala na svých požadavcích. To znamená skutečně prověřit, že Maďarsko požadované reformy skutečně provede a nezůstaneme pouze u slibů na papíře, které v realitě nic nemění.

Pokud by totiž Orbán uspěl, aniž by se reformy skutečně promítly do fungování Maďarska a jeho institucí, bylo by to pro Evropu jasné znamení, že nedokážeme vzdorovat oligarchům a dalším autokratům.

Stručně a jasně řečeno – Maďarsko se musí zásadně změnit, a to i navzdory Orbánovu snu přetvořit zemi v nedemokratický, autoritářský režim. Dopady mechanismu podmíněnosti na právní stát a následné zatrhnutí evropských financí Maďarsku má zásadní dohru, totiž že se Budapešť konečně začala snažit něco změnit. Jak ale hovoří výsledky mise výboru CONT – Maďarsko má ještě co dohánět.

 

Autor: Mikuláš Peksa | pondělí 5.6.2023 10:17 | karma článku: 14,38 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Mikuláš Peksa

Maďarsku s Orbánem to nesmí projít. Nelze ničit demokracii za evropské peníze

V Maďarsku už dávno není plnohodnotná demokracie. Nepíšu nic převratného. Přes to všechno ale cítím potřebu to neustále dokola připomínat.

7.12.2023 v 10:32 | Karma: 17,45 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Kyberobrana evropských institucí je žalostní. Teď to změníme

V posledních letech jsme svědky obrovského nárůstu kyberútoků, které směřují právě na evropské instituce.

23.11.2023 v 10:09 | Karma: 4,56 | Přečteno: 138x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Osm let poté. Debakl Polska pod vládou ultrakonzervativců

Kaczynského strana Právo a spravedlnost potápí demokracii a právní stát v Polsku už skoro dekádu. Jaké má demokracie v Polsku výhledy do budoucna?

13.10.2023 v 10:12 | Karma: 8,58 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Národní plán obnovy: Látá vláda rozpočtové díry půjčkami z EU?

Přestože ještě před půlrokem vláda tvrdila, že si peníze od EU v rámci Národního plánu obnovy půjčovat nebude, nyní žádá o 137 miliard korun.

14.7.2023 v 2:14 | Karma: 12,27 | Přečteno: 338x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Oligarchové zneužívají hlasování v Radě k vydírání celého kontinentu

Evropa si ve společné zahraniční politice podkopává sama sobě nohy. Máme přitom řešení, jak dosavadní zkamenělý systém změnit – hlasováním kvalifikovanou většinou.

29.6.2023 v 16:21 | Karma: 9,43 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 418x
Narodil jsem se 18. června 1986 v Praze. Vystudoval jsem biofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a v průběhu studia jsem se specializoval na využití jaderné magnetické rezonance, později pracoval jako výzkumný pracovník a softwarový vývojář. V letech 2017 až 2019 jsem působil v roli poslance Poslanecké sněmovny PČR, kde jsem se stal členem Zahraničního výboru a místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti. Od dubna 2017 jsem zastával funkci místopředsedy Pirátů a od roku 2019 předsedám Evropské pirátské straně. Ve stejném roce jsem byl zvolen do Evropského parlamentu, kde jsme se s Piráty přidali do frakce Greens/EFA.

Seznam rubrik