Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osm let poté. Debakl Polska pod vládou ultrakonzervativců

Kaczynského strana Právo a spravedlnost potápí demokracii a právní stát v Polsku už skoro dekádu. Jaké má demokracie v Polsku výhledy do budoucna?  

Polsko čekají tento týden naprosto zásadní volby. Jak zásadní? Budou to ty nejdůležitější letošní volby v celém našem regionu. Vládu bude buďto skládat opoziční Občanská platforma (OP) bývalého premiéra Donalda Tuska, nebo už zaběhlá vládní ultrakonzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczynského.

Jsou to právě tyto volby, které zároveň slouží jako vysvědčení pro vládní PiS, která se už 8 let snaží přiblížit Polsko autoritářským režimům, jako je ten Viktora Obrána v Maďarsku. Pojďme se proto pokusit ohlédnout za posledními 2 volebními obdobími vlády PiS a přiblížit si, jak se jí dařilo.

Soudnictví

Nezávislost soudnictví se v Polsku vážně nepovedla. Původní myšlenka – tedy zbavit polské soudy komunistických dinosaurů – se ukázala být jen kouřovou clonou. PiS ve skutečnosti využila této přetvářky, aby co nejdříve od nástupu k moci dosavadně poměrně nezávislé polské soudy ovládla sama.

Velké soudní reformy, které PiS rozjela prakticky hned od svého nástupu k moci, měly zásadní dopady na právní stát a demokracii v Polsku. Začalo to snížením věku odchodu do důchodu, kterým se PiS efektivně zbavila části soudců, které následně nahradila svými příznivci.

Následně zřídila dvě nové soudní komory, díky kterým mohla nadále ovlivňovat polské soudy a šikanovat nezávislé soudce. Obě komory jsou obsazeny členy Národní rady soudnictví, z nichž 75 % volí Sejm, kde má PiS jasnou převahu. Obě komory jsou přitom důležité – první má pravomoc ověřovat a rušit výsledky voleb a referend, druhá má zase právo vést disciplinární řízení proti soudcům. Většina důležitých institucí je díky reformám obsazena soudci loajálním straně a celá justice je neskutečně zaujatá… a to se ani nebudu zmiňovat o tom, že ministr spravedlnosti a hlavní žalobce je ten samý člověk, radikálnější a konzervativnější koaliční partner PiSu, Zbigniew Ziobro.

Podtrženo a sečteno, v Evropském unii horko těžko existují méně nezávislé soudy než v Polsku po 8 letech vlády PiS. Horší známku než za 5 dát nemůžu.

Média

Svobodná média jsou dalším názorným příkladem, že PiS po nástupu k moci ani chvilku nelenila. Veškerá polská veřejnoprávní média, včetně tiskové kanceláře, polského rozhlasu a polské televize (TVP), se podřídila politické „Národní radě médií“, která obratem udělala ředitelem TVP dalšího významného politika PiS, europoslance Jacka Kurského.

Z veřejnoprávní televize se podobně jako ze soudů stal prachsprostý nástroj PiS k pošlapávání kohokoliv, kdo se straně znelíbil. Důsledky toho jsme mohli sledovat při letošní první a zároveň poslední polské předvolební debatě, která se odehrála právě na TVP. Otázky, které moderátoři předkládali, často obsahovaly přímo vládní rétoriku. Ve vzduchu tak zůstává, jestli je vůbec debata, kde předčítání jedné otázky trvá déle než vyhrazený čas na odpověď (1 minuta), skutečně objektivní debatou. Obzvláště, pokud jsou otázky formulované stylem ,,Během vlády OP bylo něco špatně a za vlády PiS se to zlepšilo. Jaký je na to váš názor?”

Jde ale o dlouhodobý problém. Například podle Demagog.pl měla ve vysílání TVP 2. Letošní čtvrtletí PiS obsazení celkem na 251 hodin. Ostatní strany získaly každá zhruba jen 30 minut. Minut!

Za mě jasná 5.

Ženská práva

Jestli si někdo opět zaslouží ve vysvědčení za 5, bude to PiS za její postoj k ženským právům a možnosti ukončit těhotenství. Už před nástupem PiS k moci to v této kategorii nebylo v Polsku příliš veselé. Po 8 letech PiS ale situace ženských práv připomíná spíše horor než Evropu 21. století. 

Polky dnes mohou podstoupit interrupci pouze ve 2 případech – pokud otěhotněly v důsledku znásilnění, nebo pokud je těhotenství smrtelně ohrožuje na životě. Řada zbytečných úmrtí mladých Polek, jako byl případ33leté Doroty, které lékaři ze strachu ze zákona odmítli pomoc, ale hovoří o tom, že ani to už není jisté.

Proti represivním zákonům proti ženám v Polsku vznikla řada hnutí a protestů. Možná si pamatujete na Czerny Protest nebo Strajk Kobiet. Ačkoliv ale protesty dokázaly drakonické zákony proti ženám odložit, ve výsledku je nakonec Sejm převálcoval. Situaci násobně zhoršuje fakt, že polské vládě napomáhá místní mnohem úspěšnější odnož Hnutí pro život, Ordo Iuris. Ti například pořádali kontroly polských nemocnic po ruské invazi na Ukrajinu, zda uprchlé Ukrajinky při žádosti o provedení ukončení těhotenství náhodou nelžou, zda byly skutečně znásilněné.

V tomto hodnocení škála od 1 do 5 nestačí. Za tohle by si PiS zasloužila prostě propadnout.

Práva LGBT+ osob 

Nejsou to jen ženy, ale i práva LGBT+ osob, kde si PiS zaslouží propadnout. Otevřeně homofobní rétorika vůči LGBT+ osobám v Polsku vyústila před 4 lety ve vznik LGBT-free zón, které svého času vyhlásila zhruba třetina území Polska. Za tiché i hlasité podpory politiků PiS.

Politici PiSu se nechali mnohokrát slyšet, že LGBTideologieje přímou hrozbou vedenou z ciziny vůči polským dětem. PiS zašla tak daleko, že schválilo tzv. Lex Czarnek, které se naprosto nesmyslně vymezuje proti jakýmkoliv zmínkách o LGBT osobách na polských školách.

Jediná dobrá zpráva je, že kvůli tlaku Evropské komise v posledních měsících ony LGBT-free zóny znovu zanikají. Postoje klerofašistů vůči LGBT+ osobám bohužel přetrvávají. Jasně za 5.

Migrace

Jestli středoevropští populisté a národně-populistické strany milují nějaké téma, je to migrace. PiS dlouho po vzoru Viktora Orbána vystupuje proti migračním kvótám a straší lidi migrační invazí z Blízkého Východu. Ve skutečnosti ale Polsku nic moc nehrozilo.

Velkou změnou se stala až iniciativa běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, který před pár lety zneužil masové migrace k destabilizaci Polska. Skrze vlastnícestovkupřiváděl do Běloruska stovky lidí prchajících před válkou, které následně nahnal na polské hranice. 

Reakce Polska? Vodní děla, násilí a porušení mezinárodních dohod.

Jinak se ale PiS zachovala k lidem, kteří jí byli schopni za cestu do Evropy zaplatit. Za 5 tisíc dolarů totiž úřady pod hlavičkou PiS prodávali polská, a tedy i evropská víza v mnoha afrických a asijských zemích. Jde o poměrně novou aféru, kterou se PiS snaží tutlat, jak jen to jde. Je ale možné, že skrze Polsko, které tímto vytvořilo malou migrační krizi, do Evropy nelegálně přišlo až 250 tisíc lidí.

Normálně bych PiS ohodnotil za 5, ale jejich současný, ačkoliv nechtěný postoj vůči migraci, mě nutí zvolit známku za 4. Jsem rád, že aspoň někdo dostal šanci neumrznout na polsko-běloruských hranicích.

Ekonomie

Zde se PiS jakž-takž dařilo. HDP Polska není zrovna nejnižší a až na obrovská propad v roce 2020 kvůli pandemii je na lehkém vzestupu. Narozdíl od České republiky navíc polská vláda, pokud zrovna po vzoru Orbána neposílá evropské peníze svým blízkým spojencům, pracuje na zlepšení polské infrastruktury. 

Nicméně jsou to ale právě evropské fondy, které ženou Polsko vpřed. A tady je ten háček. Polsko je největší čistý příjemce evropských dotací. Nicméně Polsko přišlo o nárok na část těchto dotací, konkrétně z evropského fondu obnovy po pandemii, a to právě za likvidaci právního státu. Polsko navíc musí kvůli úmyslnému potlačování nadřazenosti evropského práva platit denně pokutu 1 milion eur.

Kontinuita politiky PiS může mít pro Polsko ještě horší dohry, obzvláště, pokud bude vláda i nadále v zemi ničit právní stát. V tom případě totiž může přijít i o peníze z evropského fondu pro regionální rozvoj.

Známku nechám na zatím úspěšné 3.

Ukrajina

Poslední v řadě je polská odezva na situaci na Ukrajině. Pokud jsme se mohli na Polsko v něčem spolehnout, je to jeho závazek chránit Evropu před Putinovými vojsky. Ať už doma, tak i na Ukrajině. 

Odhodlání Polek a Poláků pomáhat ukrajinským uprchlíkům je třeba vážně vynachválit. Není mnoho zemí, které by se zachovaly tak solidárně, jak se zachovalo Polsko.

I tady to má ale jeden velký háček. Zatímco PiS vehementně podporovalo Ukrajinu, v mezičase využilo odvrácení mezinárodní pozornosti k dalšímu utvrzení své nadvlády nad demokratickými institucemi doma v Polsku. Teď před volbami navíc Morawiecki ve snaze získat hlasy polských voličů prohlásil, že Polsko přestane posílat pomoc Ukrajině.

Zároveň nesmíme zapomenout na současnou obilnou krizi, kdy se Polsko, spolu s Maďarskem a Slovenskem, rozhodlo blokovat vývoz ukrajinského obilí na Západ. Ukrajinské obilí je přitom jeden z největších světových vývozců obilí, na jehož spoléhá nemálo zemí po celém světě. A Ukrajinská ekonomika.

Hodnotím za 2-.

Vláda PiS ničí Polsko

Volby v Polsku budou pro Polky a Poláky, stejně tak i pro Evropu, naprosto klíčové. Teď záleží, jak se voliči v Polsku sami rozhodnou. Já sám doufám, že PiS dostane takové vysvědčení, které si zaslouží. Polsko si zažilo za posledních 8 let vlády ultrakonzervativců dost.

Autor: Mikuláš Peksa | pátek 13.10.2023 10:12 | karma článku: 8,58 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Mikuláš Peksa

Maďarsku s Orbánem to nesmí projít. Nelze ničit demokracii za evropské peníze

V Maďarsku už dávno není plnohodnotná demokracie. Nepíšu nic převratného. Přes to všechno ale cítím potřebu to neustále dokola připomínat.

7.12.2023 v 10:32 | Karma: 17,45 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Kyberobrana evropských institucí je žalostní. Teď to změníme

V posledních letech jsme svědky obrovského nárůstu kyberútoků, které směřují právě na evropské instituce.

23.11.2023 v 10:09 | Karma: 4,56 | Přečteno: 138x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Národní plán obnovy: Látá vláda rozpočtové díry půjčkami z EU?

Přestože ještě před půlrokem vláda tvrdila, že si peníze od EU v rámci Národního plánu obnovy půjčovat nebude, nyní žádá o 137 miliard korun.

14.7.2023 v 2:14 | Karma: 12,27 | Přečteno: 338x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Oligarchové zneužívají hlasování v Radě k vydírání celého kontinentu

Evropa si ve společné zahraniční politice podkopává sama sobě nohy. Máme přitom řešení, jak dosavadní zkamenělý systém změnit – hlasováním kvalifikovanou většinou.

29.6.2023 v 16:21 | Karma: 9,43 | Přečteno: 376x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mikuláš Peksa

Kaczynského trápí jeho vlastní soudní reformy. Nedosáhne na peníze z evropských fondů

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá – Kaczynského zpustošené polské soudnictví vrací pod taktovkou koaličního spojence úder.

21.6.2023 v 14:13 | Karma: 6,58 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 418x
Narodil jsem se 18. června 1986 v Praze. Vystudoval jsem biofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a v průběhu studia jsem se specializoval na využití jaderné magnetické rezonance, později pracoval jako výzkumný pracovník a softwarový vývojář. V letech 2017 až 2019 jsem působil v roli poslance Poslanecké sněmovny PČR, kde jsem se stal členem Zahraničního výboru a místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti. Od dubna 2017 jsem zastával funkci místopředsedy Pirátů a od roku 2019 předsedám Evropské pirátské straně. Ve stejném roce jsem byl zvolen do Evropského parlamentu, kde jsme se s Piráty přidali do frakce Greens/EFA.

Seznam rubrik